La
planta de l'all és originària de l'Àsia Central i avui en dia es cultiva arreu
del món. Durant molts anys va ser utilitzat per egipcis,
grecs i romans per tractar diferents malalties i dolences; i avui en dia forma
part dels remeis tradicionals de les medecines ayurvèdica i xinesa.
L'all
està compost per un 65% d'aigua, un 7 % de proteïnes, un 27,5% d'hidrats de
carboni i un 1 % de greixos. Conté
petites quantitats de ferro, zinc, sofre, iode i seleni; i de vitamines A, C,
B₁, B₂, B₆.
Però
el que realment li dóna propietats medicinals són altres compostos que també
destaquen en la seva composició. El més abundant és l'oli essencial al·liïna, que li donarà el
seu olor i sabor característics. També destaquen un tipus de sucres anomenats fructosans , diferents enzims
i l' adenosina.
L'all
té múltiples efectes beneficiosos, que hem intentat resumir el més clarament possible:
-
Aparell cardiovascular: és un gran aliat per prevenir diferents malalties cardiovasculars
ja que és antiagregant plaquetari, disminueix la pressió arterial i disminueix
els nivells de colesterol a la sang.
-
Aparell respiratori: fluïdifica la mucositat i ajuda a expulsar-la.
-
Aparell digestiu: ens ajudarà a aturar les diarrees i els espasmes en cas de
patir infeccions intestinals; combat els paràsits; afavoreix les digestions
pesades en cas de tenir manca de sucs digestius. Augmenta la producció de bilis
i la seva expulsió cap al duodè.
-
Sistema endocrí: redueix els nivells de glucosa a la sang i estimula el
pàncrees en la secreció d'insulina.
- És
un excel·lent antibiòtic natural i ens protegeix de diferents tipus de
microorganismes: bacteris, fongs i virus.
-
Depuratiu, activa el metabolisme i ajuda a desintoxicar i a expulsar residus.
Els seus aminoàcids sulfurats protegeixen dels metalls pesats i la seva
acumulació al cos.
-
Sistema immunitari: augmenta l'activitat d'algunes cèl·lules defensives i és
antioxidant.
La millor manera de prendre'l per beneficiar-nos-en
al màxim és en dejú. La quantitat serà de 2 a 3 grans d'all crus. Però si no
tolerem el gust o ens costa empassar-ho, també podem optar per barrejar-lo amb les amanides o les
verdures trinxat petit (però sense cuinar) o per les perles d'all.
0 comentaris:
Publicar un comentario
Hola, moltes gràcies per deixar un missatge al blog. En breu el mirem i serà publicat.